top of page
Niko Logo.png

Schakel naar intelligentie

Niko schakelt over op selectief solderen voor haar toekomst technologie

Niko (Sint-Niklaas) viert in 2019 zijn centennium. In die 100 jaar bleef het bedrijf altijd sterk inzetten op vooruitstrevende productietechnieken. Mooi voorbeeld hiervan is de recente investering in de Selectief Soldeermachine die wordt ingezet bij de productie van de nieuwste producten voor onder andere huisautomatisatie.

Factory of the Future

Niko is het meest bekend als de grootste speler op de Belgische markt van schakelaars en stopcontacten. In het hoofdkantoor te Sint-Niklaas worden 500 medewerkers tewerkgesteld, voor zowel de productie als de kantoren. Met een Europese afzetmarkt is het bedrijf actief in schakelmateriaal, toegangscontrole, detectoren, lichtsturing en huisautomatisering .

NIko Building.jpg

Om nieuwe en innovatieve producten te ontwikkelen is het noodzakelijk om in eigen beheer de prototypes en (een deel van) de productie te kunnen verzorgen. De nauwe band tussen R&D en de productie afdeling zorgt voor een eindproduct dat voldoet aan alle nodige criteria. en niet alleen m.b.t. gebruiksgemak en veiligheid, maar ook met economisch en ecologisch verantwoorde produceerbaarheid.  Deze aanpak heeft hun recent nog de “Factory of the Future” Award opgeleverd.

Soldeerkwaliteit is Essentieel

“In onze toepassingen voor onder andere huisautomatisatie is betrouwbaarheid van het product een zeer belangrijke factor” vertelt Koen Braet, Senior Project Engineer bij Niko. “Door de uitbreiding van de functionaliteiten van onze producten wordt ook steeds meer elektronica geïntegreerd in dezelfde behuizing. Hierbij is de kwaliteit van de soldeerverbindingen van cruciaal belang voor de veiligheid en levensduur van het product.”

Niko Home Control wandcontactdoos.jpg

Op basis van de behoeften van zijn toepassingen heeft Niko de Pillarhouse Jade Selectief Soldeermachine geselecteerd voor de productie van de nieuwste generatie van geconnecteerde stopcontacten voor huisautomatisatie. De machine heeft een zeer hoge graad van stabiliteit en betrouwbaarheid in de solderingen die ze uitvoert. Dit is belangrijk omdat de stroom van het stopcontact door deze soldering gaat. De stopcontacten zijn CEBEC gekeurd, wat hun betrouwbaarheid en veiligheid bevestigt.

 

Bovendien is de machine flexibel in te stellen waardoor ze snel kan ingezet worden tijdens de ontwikkeling en productie van de volgende generaties van producten bij Niko.

“Wij zijn zeer blij dat we de kwaliteiten en voordelen van Pillarhouse Selectief Soldeermachine hebben kunnen aantonen bij Niko.” Zegt Tom Van Tongelen, zaakvoerder van Smd-Tec, de lokale verdeler van Pillarhouse in de Benelux. “Betrouwbaarheid van de producten is overal van belang maar zeker in de consumentenmarkt wordt men snel afgestraft bij de minste hapering van een toestel.”

bottom of page